TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ
4 milletvekilİ İLE türkiye'nin en etkili muhaLEfeTini yapan,
TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ KİMDİR ?
ERKAN BAŞ - KURUCU genel başkan Ve TİP MİLLETVEKİLİ
14 Temmuz 1979 tarihinde Almanya'nın Berlin kentinde boşnak göçmeni bir ailede dünyaya geldi. Babası Almanya'ya çalışmaya giden işçilerden. Annesi bir dönem tekstil işçiliği yapan ev hanımı.
İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da okudu. Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi bölümünde tamamladı.
Erkan Baş, bir süre İstanbul Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri bölümünde misafir öğretim görevlisi olarak dersler verdi. Üniversitedeki yemekhane işçilerinin haklarına dair verdiği mücadele sonucu okul yönetimi tarafından görevinden uzaklaştırıldı.
Genç yaşta Sosyalist İktidar Partisi (SİP) üyesi olan Erkan Baş, bu partide ve devamında kurulan Türkiye Komünist Partisi'nde (TKP) sorumluluklar üstlendi. İstanbul örgütünde faaliyet gösterdi, partinin İstanbul il sekreterliğini yaptı, Örgüt Bürosu'nun ve Merkez Komitesi'nin içinde yer aldı. Partinin 1 Mayıs 2008 eylemlerinde Taksim Meydanı'ndaki basın açıklamasını gerçekleştirdi.
TKP 9. Kongresi'nde Aydemir Güler genel başkanlık görevini bıraktı, onun yerine Erkan Baş genel başkanlık görevine seçildi. TKP Genel Başkanlığı parti temsiliyetinin kolaylaşması için alınan kongre kararıyla yürürlüğe girdi. Bu hamle istenen başarıyı getirmeyince, Parti Merkez Komitesi yaklaşık 6 ay sonrasında 'genel başkanlık' makamını kaldırdı. TKP, Parti Merkez Komitesi tarafından kolektif önderlikle yönetilmeye başlandı.
2014 yılında yaşanan ayrışma sonrasında kurulan Halkın Türkiye Komünist Partisi'nde (HTKP) genel sekreter oldu.
2018 Türkiye genel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi'nden (HDP) milletvekili seçilen Erkan Baş, 11 Ekim 2018 tarihinde Türkiye İşçi Partisi'ne (TİP) geçerek burada genel başkan seçildi.
1979 doğumlu olan Erkan Baş, 2022 yılı itibarıyla 43 yaşında ve evlidir
Sera Kadıgil
TİP MİLLETVEKİLİ
29 Kasım 1984 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Sera kadıgil aslen Gümüşhane Kelkitli. Tam adı Saliha Sera Kadıgil Sütlü.
Vefa Lisesi'nden 2003 yılında mezun oldu. Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Yüksek lisansını aynı üniversitede özel hukuk alanında 2010 yılında yaptı. İngiltere'nin başkenti Londra'da Queen Mary Üniversitesi'nde sinema eserleri üzerine araştırmalarda bulundu.
Mezuniyetinin ardından İstanbul Barosu'na bağlı olarak serbest avukatlık yaptı.
Avukatlık kariyerini kültür sanat hukuku alanında yoğunlaştıran Sera Kadıgil, birçok tiyatro ve sanat örgütünün yanı sıra Oyuncular Sendikası, Sinema Televizyon Sendikası, Bağımsız Tiyatrolar Derneği Girişimi, İstanbul Şehir Tiyatrosu Çalışanları Derneği gibi meslek örgütlerinin avukatlığını üstlendi.
İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Yürütme Kurulu'nda üyelik görevinde bulundu.
2011-2012 yıllarında CHP Kadın Kolları Merkez Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı ve 2014 yılından itibaren 3 dönem Parti Meclisi Üyeliği yaptı.
2018 yerel seçimlerinde CHP'de İstanbul Milletvekili seçildi.
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyeliği yaptı.
25 Haziran 2021 tarihinde CHP'den istifa ederek Erkan Baş'ın genel başkanlığını yaptığı Türkiye İşçi Partisi'ne (TİP) katıldı. Burada parti sözcülüğü ve yasama büro sekreteri olarak görev aldı.
İyi seviyede ingilizce bilen Sera Kadıgil 2011 yılında Tolga Sütlü İle evlenmiştir
BARIŞ ATAY
TİP MİLLETVEKİLİ
1981 yılında Almanya Wilhelmshaven'de doğan Barış Atay Mengüllüoğlu, ardından Türkiye'ye gelmiş ve 1999 yılına kadar Antakya'da yaşamıştır.
Lise eğitiminin ardından Çukurova Üniversitesi Biyoloji Bölümü kazanarak Adana'ya yerleşmiş, fakat üniversitenin son senesinde bölümünü bırakmıştır. Tiyatroya olan yeteneği ve ilgisinden dolayı İstanbul Yeditepe Üniversitesi Tiyatro Bölümü sınavlarına hazırlanmış ve bölümü kazanarak lisans eğitimini burada tamamlamıştır. Ardından 2011 yılında Kadir Has Üniversitesi'nde Sinema Televizyon Bölümünde yüksek lisansa başlamıştır.
Televizyon ekranlarına 2002 yılında yayınlanan Aşk ve Gurur adlı dizide adım atan Barış Atay asıl çıkışını ise 2007 yılında rol aldığı Arka Sıradakiler dizisinde göstermiştir. İlk sinema filmi ise 2007 yılında gösterime giren Zincirbozan olurken pek çok da tiyatro oyununda rol almıştır.
Televizyon dizileri
2002: Aşk ve Gurur
2006: Şöhret
2006: Hacı
2007: Arka Sıradakiler
2011: Hayat Devam Ediyor
2012: Şubat
Filmler
2007: Zincirbozan
2012: Güzel Günler Göreceğiz
2015: Eksik
2016: Sürgün Türküleri: Yılmaz Güney
2017: Damat Koğuşu
2018 Türkiye genel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi'nden milletvekili adayı olan Barış Atay, seçim sonuçlarına göre Hatay milletvekili olarak göreve başlamıştır. Ardından 11 Ekim 2018 tarihinde ise Türkiye İşçi Partisi'ne geçmiştir. Barış Atay hala Türkiye İşçi Partisi'nde milletvekili olarak görevini sürdürmektedir.
ahmet şık
TİP MİLLETVEKİLİ
1970 yılında Adana'da doğdu.İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünden mezun oldu. Mesleğe üniversitenin birinci sınıfında iken Milliyet gazetesinde stajyer muhabir olarak başladı. 1991 ilâ 2007 yılları arasında Cumhuriyet, Evrensel ve Yeni Yüzyıl gazeteleri ile Nokta dergisinde muhabir, Reuters haber ajansında da foto muhabir olarak çalıştı.
2005 yılında Radikal gazetesinde çalışırken Doğan Grubu'na alacak davası açtığı için işten çıkartıldı. Sonrasında çalışmaya başladığı Aktüel dergisinden de açtığı dava gerekçe gösterilerek işine son verildi. 8 Mart 2007’de medyanın askerler tarafından fişlendiğinin iddia edildiği “Askerin medya notları!” başlıklı habere imza attı.
2018 genel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisinden milletvekili adayı oldu ve İstanbul milletvekili seçilerek parlamentoya girdi.19 Nisan 2021'de Türkiye İşçi Partisi'ne katıldı.
Kitapları
Ergenekon'da Kim Kimdir? (Ertuğrul Mavioğlu ile birlikte)
Kontrgerilla ve Ergenekon'u Anlama Kılavuzu (Ertuğrul Mavioğlu ile birlikte)
000 KİTAP - Dokunan Yanar
Pusu: Devletin Yeni Sahipleri
Duvar: Sedat Peker'in İtiraf, İfşaat ve İddialarına İlişkin Türkiye İşçi Partisi Araştırma Raporu (Bahadır Özgür, Ertuğrul Mavioğlu, Hakkı Özdal, Timur Selçuk ile birlikte)
Ödülleri
1994: Bülent Dikmener Haber Ödülü
1995: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Fotoğraf Ödülü
2001: Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri - Yazılı Basında En İyi Haber Ödülü, 'Yeraltındaki Katiller' haberi ile
2002-2005: Çağdaş Gazeteciler Derneği Haber Ödülü
2002÷ Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri - Jüri Özel Ödülü, 'Gerçeğe Dönüş' haberi ile
2007: Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri - Jüri Özel Ödülü, 'İki tür gazeteci vardır: TSK karşıtları, TSK yandaşları' haberi ile
2011: Sosyal Demokrasi Vakfı İnsan Hakları Demokrasi Barış ve Dayanışma Ödülü
2013: Canadian Journalist for Free Expression (İfade Özgürlüğü İçin Kanadalı Gazeteciler) Uluslararası Basın Özgürlüğü Ödülü
2017: Raif Bedevi Cesur Gazetecilik Ödülü